19 Mayıs 2008 Pazartesi

19 Mayıs "Kurtuluşa İlk Adım"


“Biz Türkler, bütün tarihimiz boyunca hürriyet ve istiklâle timsal olmuş bir milletiz.”
“Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir.”
“Gençler cesaretimizi takviye ve idame eden sizlersiniz. Siz, almakta olduğunuz terbiye ve irfan ile insanlık ve medeniyetin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli timsali olacaksınız. Yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz.”
“Milli mücadelelere şahsî hırs değil, milli ideal, milli onur sebep olmuştur.”
“İnsaf ve merhamet dilenmekle millet işleri görülemez; millet ve devletin şeref ve bağımsızlığı elde edilemez, insaf ve merhamet dilenmek gibi bir kural yoktur. Türk milleti ve Türkiye'nin çocukları, bunu bir an akıldan çıkarmamalıdır”.
“Bağımsızlık, uğruna ölmesini bilen toplumların hakkıdır.”
“Tam bağımsızlık denildiği zaman, doğal, siyasal, mali, adli, askeri, kültürel ve her alanda tam bağımsızlık anlaşılır.”
“Bağımsızlıktan yoksun bir ulus, uygar insanlık karşısında uşak olmaktan kurtulamaz.”
“Bilelim ki, milli benliğini bilmeyen milletler başka milletlerin avıdır.”
“Ulusun bağımsızlığını, yine ulusun kesin kararı ve direnişi kurtaracaktır”.
“Ben yaşayabilmek için, kesin olarak bağımsız bir ulusun evladı kalmalıyım. Bu yüzden ulusal bağımsızlık bence bir hayat sorunudur.Ya istiklal, ya ölüm.”

19 Mayıs 1919 tarihi, Türk tarihi için önemli bir dönüm noktasıdır. Çünkü bu gün, yok edilmek istenen bir milletin yeniden şahlandığı, esaret zincirini kırmak için baş kaldırdığı gündür.
Bugün, üzerinde yaşadığımız bağımsız Türkiye Cumhuriyetinin temeli, Atatürk’ün Samsun’a çıktığı gün olan 19 Mayıs 1919 da atılmıştır.
Milli mücadeleyi başlatırken Türk milletine inanıyor ve güveniyordu. Yaktığı İstiklal Meşalesini bu milletin sonsuza kadar taşıyacağına inancı tamdı.
Geleceğin teminatı olarak gördüğü gençlere “Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyeti'ni, ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir.” diyerek, kurduğu demokratik, laik cumhuriyeti onlara emanet etmiş ve bugünü onlara bayram olarak hediye etmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Nezaketiniz için teşekkür ederim